leerkrachtcursussen

Zinvol bewegen

In de zomer van 2017 is onze publicatie Zinvol bewegen uitgekomen, geschreven door Gea Weeren en Lisette Stoop. Om tot een goed gebruik te komen en geïnspireerd aan de slag te gaan hebben we hier een cursus naast ontwikkeld.

Bewegen aan het begin van de dag of tussen de lessen door is essentieel in het onderwijs. De bewegingsoefeningen kunnen op allerlei manieren worden toegepast, denk hierbij aan klapspelletjes, ritmeoefeningen, concentratieoefeningen, spelen of jongleeroefeningen.

De titel Zinvol bewegen is bewust gekozen; de bewegingselementen kunnen worden ingezet om de leerstofinhouden wakker te maken, te verdiepen en tot vaardigheid te brengen. Ook zijn de bewegingselementen belangrijk voor het verbeteren van de motoriek, de concentratie en/of samenwerking tussen de leerlingen.

Geïnspireerd door de oefeningen die Audrey McAllen beschrijft in haar boek The extra lesson (1990)[1] en de achtergronden ervan hebben we veel van de pittenzakoefeningen opgenomen in de publicatie. Daarnaast hebben we oefeningen toegevoegd die vanuit onze ervaring in het werken met kinderen hun werkzaamheid bewezen hebben. Naast de pittenzakoefeningen hebben we oefeningen met balletjes ontwikkeld die je met de hele groep kan doen.

In de cursus werken met de inhoud van de map.

[1] McAllen, A.E. (1990), The Extra Lesson. The Robinswood Press remedial series.

Deze cursus is voor 2017/2018 gevalideerd voor 14 RU door:

Gerelateerd aanbod
- Zinvol bewegen - map
- Stuiterballen - per 3 stuks

Specificaties: 
Deze cursus is voor leerkrachten van zowel de middenbouw als de onderbouw. De cursus kan ook intern op een school gegeven worden. Twee extra data volgen nog.
Locatie: 
Vrije School Utrecht Leidsche Rijn, Componistenlaan 8, Vleuten
Kosten: 
€ 396,- per persoon - 4 middagen