leerkrachtcursussen

Bordtekenen

Wil je leren tekenen op het bord? Zoek je naar handvatten die je kunnen helpen? In deze cursus leer je de benodigde technieken.

Als kinderen de stap van kleuterklas naar onderbouw maken verandert hun wereld fundamenteel. Van een omgeving waarin spel en activiteit centraal stond naar één waarin de leerkracht en de leerstof centraal staan. Ook de “richting” van de klas verandert. In de kleuterklas was overal een activiteit te vinden. Ook in de hogere klassen zindert het van activiteit, maar vaak is de richting van de aandacht gericht naar het bord.

Het bord is dus bepalend in wat de kinderen visueel in de klas waarnemen. In alle jaren dat ik voor de klas gestaan heb wisten de kinderen mij te vertellen wat er op het bord veranderd was. Je merkt pas goed hoe een mooi verzorgd bord en tekeningen werken als je ze maakt en in je onderwijs gebruikt.

De interesse om te leren tekenen op het schoolbord is groot. Dit is begrijpelijk, want het bord heb je overal bij nodig: bij rekenen, taal, handenarbeid, gymnastiek, bij alle uitleg, toelichting, verklaring en is dus een belangrijk onderdeel van het les geven. Je schildert beelden op het bord, verduidelijkt door kleine schetsen, maakt tekeningen waarin de kinderen weg kunnen dromen. Je doet mee met het maken van vormtekeningen, schrijft sierlijk een gedicht op het bord, enz.  Het bordtekenen vult het gesproken woord en geeft kleur en vorm aan de beelden.

Deze cursus helpt je te ervaren dat je kan leren bordtekenen door je enkele technieken eigen te maken en het gewoon te doen. Je ontdekt dat de tekening van wezenlijk belang is voor het onderwijs. Met de ideeën, technieken en schetsen uit de cursus kun je zelf direct aan de slag. Door te experimenteren, eventueel te kopiëren en daarna alles zelf te proberen kom je tot de ontdekking dat je al doende leert en dat het je steeds makkelijker af gaat.

Werkwijze
In twee bijeenkomsten oefen je het bdtekenen aan de hand van voorbeelden en aanwijzingen en technieken.

Materiaal: 

Er zijn geen bijkomende materiaalkosten. Graag zelf meenemen:
- Foto’s van eigen bordtekeningen (mits mogelijk).

Specificaties: 
Twee middagen
Datum en tijd: 
donderdag, 12 november, 2020 - 14:00 tot 17:00
donderdag, 19 november, 2020 - 14:00 tot 17:00
Locatie: 
BVS schooladvies, Utrecht, Vondellaan 18
Kosten: 
€215,- per persoon - 2 middagen

Cursus aanmeldformulier