leerkrachtcursussen

Kinderen leren lezen klas 1, 2, 3

Kinderen leren lezen als ze enthousiast en gemotiveerd zijn voor de teksten. Daarom hebben Ineke van Gelder en Annechien Wijnbergh in 2016 vijfenzeventig nieuwe leesbladen voor tweede helft klas 1, klas 2 en 3 gemaakt. Op de eerste pagina steeds woordrijtjes van de categorie van het leesblad, op de achterzijde steeds een verhaal of tekst waarin deze woorden terugkomen. De inhoud is afgestemd op de vertelstof en periodes in die klassen. Naast materiaal voor het technisch lezen, zijn met deze leesbladen ook schrijfopdrachten te maken. De leesteksten dienen in dat geval als voorbeeld tekst. Ook zijn sommige bladen ritmisch, muzikaal zo samengesteld dat er spraakoefeningen en muzikale oefeningen mee te doen zijn. Vanzelfsprekend niet in de leesles, maar op een ander moment.

Eerste klas leerkrachten (ook in het klankzuivere tijdvak) kunnen ook deelnemen. Zij gebruiken als leesmateriaal voor de losse woorden de woordrijboekjes uit ‘zo leer je kinderen lezen en spellen’ en krijgen als bordteksten en verhalen eigen leesmateriaal als voorbeeld uitgereikt.

Werkwijze
De opbouw van het materiaal volgt de leerlijn van ‘zo leer je kinderen lezen en spellen’. Ook de techniek en de uitgangspunten die bij deze methodiek horen, worden bekend verondersteld. Deze cursus kan daarom niet in plaats van de cursus (niet-klankzuiver en) voortgezet ‘zo leer je kinderen lezen en spellen’ dienen, maar is er een vervolg op.

Door ons periodeonderwijs hebben de vrijescholen een unieke uitgangspositie om hun kinderen te leren lezen en schrijven binnen een zinvolle context. In het schrijven drukt het kind zijn eigen individualiteit uit. Het materiaal voor het schrijven van teksten is in samenwerking met SLO ontwikkeld. Het gaat niet om het behandelen van de gehele periode inhoud, maar wat we bespreken is het leren schrijven van teksten tijdens deze periodes en oefenuren.

Tijdens de cursus wordt er op beide dagen eerst een inleiding gegeven en gaan we daarna zelf aan de slag.

Bijeenkomst 1
-
Presentatie van de leesbladen
- Werken met de leesbladen eerste helft van het schooljaar
- Reciteren en muzikale elementen bij leesteksten
- Schrijven van teksten: fasemodel
- Tekstsoorten: periodeschema
- Focus van instructie
- Aanleggen van een portfolio door de kinderen.

Bijeenkomst 2
-
Bekijken van schrijfproducten naar aanleiding van de vorige keer
- Delen van ervaringen
- Werken met de leesbladen tweede helft van het schooljaar
- Evalueren van teksten
- Bespreken van een portfolio.

Zelfstudie-uren
- reader Kinderen leren lezen lezen (2 zelfstudie-uren)
- lessen ontwerpen bij behandelde leesbladen (1 studie-uur).

Deze cursus is voor 12 RU gevalideerd door:

Materiaal: 

Voor deze cursus is de reader Leesbladen ‘Kinderen leren lezen' nodig. De cursist ontvangt voor dat bedrag een reader met leesbladen en digitale toegang tot de leesbladen.

Specificaties: 
Voor leerkrachten klas 1, 2 en 3 (groep 3, 4 en 5). Het is ook mogelijk om deze inhoud in twee studiedagen school breed aan te bieden. Informeer naar de kosten.
Datum en tijd: 
maandag, 3 februari, 2020 - 10:00 tot 16:00
maandag, 6 april, 2020 - 10:00 tot 16:00
Locatie: 
BVS schooladvies, Utrecht, Vondellaan 18
Kosten: 
€378,- per persoon - 2 dagen (exclusief materiaal)

Cursus aanmeldformulier